Persoonlijk Ontwikkeling Programma

Zoals gebleken uit de Iscreen die uitgelegd staat bij pagina ”Over mezelf” heb ik een aantal goede eigenschappen maar komt nog niet alles overeen met wie ik uiteindelijk wil worden als persoon. Zo heb ik aangegeven dat ik in groepsverband niet ”afwachtend” wil zijn maar juist een ”sturend persoon” wil worden. Ook heb ik aangegeven dat ik mensgericht wil blijven en dat ik niet te analytisch of feitelijk ben of wil zijn. Daarnaast heb ik ook aangegeven dat ik mezelf verder wil ontwikkelen op het gebied van veranderingsgerichtheid. Dit betekend dus dat ik vaker het voortouw wil gaan nemen en een meer leidende rol aan wil nemen. Ik denk dat dit een goede uitdaging is voor mij omdat uit mijn Iscreen is gebleken dat ik soms een meer afwachtende en helpende rol aan kan nemen.
Een kernkwaliteit van mij is dus dat ik geduldig ben en erg goed kan luisteren. Een valkuil die daarbij hoort is dat ik afwachtend kan zijn in groepsverband en dat ik besluiteloos kan zijn. Hierom is mijn uitdaging dat ik assertiever wil worden en een meer leidende rol aan wil gaan nemen. En een ”allergie” die daarbij hoort is dat je erin door kan slaan en te veel dominant gedrag kan gaan vertonen of bot kan worden.

Oke, ik heb dus een doel die ik wil gaan bereiken. Maar hoe ga ik dit precies doen en wat heb ik er voor nodig? Als allereerst heb ik van deze abstracte ideeën specifiekere ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld, waarmee ik dit schooljaar ben begonnen en die ik tot de dag van vandaag nog steeds volhoud. Deze doelen zijn als volgt:

Zelfdiscipline bevorderen
Zakelijke communicatie bevorderen


Leiderschap bevorderen
Bij deze doelen die ik voor mezelf gesteld heb heb ik ook een aantal actiepunten opgesteld waar ik gedurende het schooljaar mee aan de slag ben gegaan. Hierbij heb ik vervolgens ook resultaten gezet die ik daarbij hoop te behalen. Hieronder heb ik mijn actiepunten op een rij gezet met daaronder het beoogde resultaat.

Zelfdiscipline: Vroeg in de ochtend op vaste tijden (7:30) wakker worden om naar de sportschool te gaan en verplichtingen die ik krijg meteen doen i.p.v. later gedurende het gehele schooljaar.

Zakelijke communicatie bevorderen: Met meer mensen uit het bedrijfsleven gaan communiceren en deze mijn contact gegevens zoals Linkedin geven (minstens 10 professionals spreken en toevoegen op Linkedin in de komende 6 maanden). Online deskresearch doen over spreekmanieren, vocabulaire en houding wanneer je presenteert of in zakelijke toestand met iemand in gesprek gaat.

Leiderschap bevorderen: Verantwoordelijkheid nemen in groepsprojecten of werksituaties door een coördinerende rol te vervullen, zoals het plannen van taken en het motiveren van teamleden (dit bij minstens 2 groepsprojecten het komende semester (semester 3). Literatuur lezen over leiderschap, zoals “Leiders zonder titel” van Robin Sharma, en toepassen wat ik leer in mijn eigen omgeving.
Actiepunt 1: Mezelf beter aan mijn planning kunnen houden en op belangrijke momenten voor school kiezen i.p.v. leuke dingen doen. Dit is voor mij in dit schooljaar extra belangrijk omdat ik nog studiepunten van mijn propedeuse moet inhalen. Ook ga ik een skill volgen op school die mij beter gaat maken in het plannen en vooral het niet uitstellen van mijn werk. Het hebben van discipline werkt ook positief richting het sturend worden in groepsverband omdat je dan consequent te werk gaat en kan doen wat er nodig is.


Actiepunt 2: Mijn zakelijke netwerk verbreden waardoor het voor mij makkelijker wordt om mensen te benaderen wanneer ik iets nodig heb. Denk hierbij aan: stageplekken, werkplekken of andere diensten. Ook leer ik hierdoor professioneler over te komen wanneer ik aan het presenteren ben of aan het communiceren ben met mensen vanuit het werkveld. Dit helpt ook bij mijn doel omdat je bij een sturende rol duidelijk moet zijn, richting moet scheppen en mensen in beweging wil krijgen.
Actiepunt 3: Ik ontwikkel zelfvertrouwen en vaardigheden om teams effectief te leiden, projecten succesvol af te ronden en anderen te inspireren. Dit bereidt mij beter voor op toekomstige rollen waarbij leiderschap vereist is en maakt mij een sterkere, meer zelfstandige professional.

Verder heb ik voor deze doelen en actiepunten ook een tabel gemaakt dat het tijdsgebonden maakt en om te kijken hoe ik het bij wilde gaan houden:
Ontwikkelingsdoelen | Datum (Termijn) | Acties | Hulpbronnen | Status | Evaluatiemethoden | Reflectie |
1. Zelfdiscipline | Gedurende het gehele schooljaar | – Elke ochtend om 7:30 uur opstaan om naar de sportschool te gaan. – Verplichtingen direct uitvoeren in plaats van uitstellen. – Een skill volgen op school over het niet uitstellen van mijn werk en plannen. | – Wekker of app voor ochtendroutine. – Sportabonnement. – Planningsapp (zoals Notion of Google Calendar). | Lopend | – Dagelijkse logboeken bijhouden. – Periodieke evaluatie: minimaal maandelijks reflecteren op voortgang en uitdagingen. | Hoe goed houd ik mijn routine vol? Welke voordelen merk ik in mijn dagelijkse productiviteit en planning? |
2. Zakelijk extravert worden | Binnen 6 maanden | – Minstens 10 professionals uit het bedrijfsleven aanspreken en toevoegen op LinkedIn. – Deskresearch over zakelijke spreekvaardigheid en houding. – vanuit school een professionele LinkedIn training volgen bij het bedrijf Driessen-groep. | – LinkedIn-account. – Online bronnen over zakelijke communicatie (bijv. video’s, artikelen). | Klaar | – Bijhouden hoeveel contacten ik heb gelegd. – Feedback vragen van professionele contacten over mijn communicatiestijl. | Voel ik me comfortabeler in zakelijke gesprekken? Hoe succesvol ben ik geweest in het opbouwen van nieuwe connecties? |
3. Leiderschapsvaardigheden vergroten | Semester 3 (binnen 6 maanden) | – Coördinerende rol vervullen in minstens 2 groepsprojecten. – Literatuur lezen, zoals Je hebt geen titel nodig om leider te zijn. | – Groepsprojecten vanuit school. – Boek: Leiders zonder titel. – Feedback van teamleden. | Klaar | – Evaluatie van groepsprojecten (op basis van resultaten en teamfeedback). – Reflecteren na het lezen en toepassen. | Welke leiderschapsvaardigheden zijn verbeterd? Hoe reageerde mijn team op mijn rol? Wat kan ik verder verbeteren? |
Reflectie

Zelfdiscipline: Door het werken aan mijn zelfdiscipline ben ik als persoon een heel stuk verbeterd. Door elke doordeweekse dag vast op te staan en te gaan sporten ben ik ook schoolactiviteiten op tijd gaan afronden. Dit doel klinkt voor sommigen wellicht als van sprekend maar voor mij was dit een enorme verbetering in mijn werkgedrag. Ook ben ik op school een skill gaan volgen die gaat over uitstelgedrag, plannen en de bijkomende stress. Dit heeft mij ook erg veel geholpen bij het behalen van mijn doel. Bij de status van deze doelstelling heb ik lopend staan. Dit heb ik omdat ik alles wat aan dit doel heb gedaan graag voort wil zetten om nog beter te worden. Doordat ik door dit doel dingen beter plan en bepaalde zaken meer op tijd klaar heb is dit een grote stap richting het worden van een sturend en leidend persoon in een groepsverband. Dit komt omdat ik mijn zaken nu op orde heb en daardoor consequenter ben in besluitvorming.

Zakelijk extravert worden: over mijn prestatie met het behalen van dit ontwikkelingspunt heb ik verschillende gevoelens. Er is enerzijds veel verbeterd maar ik had op sommige punten beter mijn best kunnen doen. Voordat ik aan dit doel begon had ik op het gebied van netwerken via LinkedIn weinig ervaring. Toch ben ik er daar een stuk beter in geworden door bijvoorbeeld de LinkedIn training te volgen. Ik vindt echter wel dat ik beter mijn best had kunnen doen bij het vergaren van meer contacten in het werkveld. Bij het professioneel communiceren zelf ben ik echter wel flink verbeterd. Door meer te praten met mensen uit het werkveld op bijvoorbeeld ”carreer-events” of vanuit mijn eigen netwerk is dat een stuk verbeterd. Ik heb wat ik heb geleerd bij het doen van deskresearch over dit onderwerp kunnen toepassen tijdens echte gesprekken. Over het algemeen ben ik dus alsnog tevreden over wat ik heb geleerd door dit doel.

Leiderschap: Mijn doel over het ontwikkelen van leiderschap is mij erg goed afgegaan. Als aller eerst ben ik begonnen met het lezen van verschillende boeken over leiderschap. Een van de twee heb ik al af, namelijk: ”Praktisch leidinggeven” van Bert Pol. Hieruit heb ik veel geleerd over welke leiderschap stijlen er allemaal zijn en welke het beste bij mij als persoon passen. Ook heb ik veel geleerd over hoe je het beste kan communiceren met een leidende rol, dit sloot weer mooi op mijn tweede ontwikkelingspunt aan. Ik vond het lezen over het verbeteren van mijn leiderschapsrol zo goed werken dat ik sinds kort ook ben begonnen aan een tweede (zie afbeelding links). Verder heb ik bij mijn laatste twee projecten zelf een sturende rol aangenomen en heb ik veel initiatief getoond. Zo was ik vaak degene die het woord voerde met de desbetreffende docent en probeerde ik mijn groepsleden een beetje aan te sturen. Van mijn groepsgenoten hoorde ik hier ook positieve feedback over.
Al met al heb ik mijn persoonlijk ontwikkelingsplan als een erg positief leermoment ervaren en ik denk dat ik er in en om school erg veel aan heb gehad. Ik weet zeker dat als ik de Iscreen nog een keer zou invullen dat ik inderdaad beter zou scoren op de sturende en meer initiatief vollere eigenschappen. Hierbij is mijn doelstelling dus behaald.