Reflecties

Driessen Storytelling workshop

Tijdens semester drie nam ik deel aan een inspirerende workshop over storytelling bij de Driessen Groep in Helmond. Onder leiding van Koen de Rooij, directeur van duurzaamheid en een professional in storytelling doken we in de wereld van het storytellen. Dit niet alleen als communicatiemiddel, maar ook als instrument voor verbinding en inspiratie.

Wat me meteen opviel was de persoonlijke benadering van Koen. Zijn enthousiasme werkte erg goed, mede doordat hij zijn eigen verhaal samenvoegde met inhoud. Het gaf meteen betekenis aan het idee van de workshop: verhalen die raken, ontstaan niet vanzelf, ze worden bewust vormgegeven met 20% inspiratie en 80% transpiratie.

Tijdens de eerste helft van de workshop onderzochten we onze persoonlijke ‘why’ onze drijfveren, dromen en overtuigingen. Deze oefening hielp me om stil te staan bij waarom ik mijn bed uit kom in de ochtend. In gesprek met een medestudent ontdekte ik dat ik energie krijg van het bedenken van creatieve oplossingen en het ontwikkelen van mezelf. Dat besef wil ik vaker benadrukken in mijn studie én in mijn latere loopbaan.

In het tweede deel leerden we hoe we een goed verhaal opbouwen. Drie verhaalstructuren sprongen eruit: de reis van de held, de anekdote en het veranderverhaal. Vooral ‘de reis van de held’ sprak me aan, omdat het erg aansluit op mijn eigen leven als student. We leerden ook dat vorm net zo belangrijk is als inhoud met tips over lichaamstaal, emotie en hoe belangrijk het is dat een boodschap persoonlijk én professioneel aansluit bij het publiek.

Samen met mijn groep maakten we een pitch voor de werving van nieuwe studenten Commerciële Economie. We kozen voor een persoonlijke insteek, waarin we onze eigen ervaringen rondom de studiekeuze benadrukte met de grootste nadruk op hoe lastig dat kan zijn.

Wat ik vooral meeneem uit deze dag is dat storytelling geen trucje is, maar een manier van communiceren die verbindt. Of je nu een product verkoopt of een project pitcht. Deze inzichten ga ik zeker toepassen in presentaties, gesprekken en misschien wel later in mijn werk als marketeer.